Rigoberto Urán

In 2023 verscheen er een tv-serie over het leven van Rigoberto Urán. De serie gaat over meer dan alleen olympische medailles en Grote Ronde-podiums, modeshoots en vermeldingen op de celebrity-pagina's van kranten.

Drie maanden nadat Rigoberto’s vader zijn zoon had laten kennismaken met de racefiets, werd hij vermoord door een paramilitaire groepering. Rigo was 14. Plotseling moest hij werken om zijn moeder en zus te onderhouden. Hij nam zijn vaders baan over en ging loten verkopen om zijn gezin te onderhouden, terwijl hij ook nog naar school ging en probeerde te koersen. Hij won nog steeds vaak.

Op zijn 16e werd het allemaal te veel. Rigo vertelde zijn team dat hij prof moest worden of anders moest stoppen om loten te verkopen. Technisch gezien was hij te jong om prof te worden. Om dat feit te omzeilen, bood de ploeg zijn moeder een contract aan. Drie jaar later reisde Rigo voor het eerst naar Europa om te gaan koersen voor een klein Italiaans team.

Rigo was vertrokken. Een zilveren medaille op de Olympische Spelen en podiumplekken in de Giro d’Italia en Tour de France zijn slechts enkele van de vele hoogtepunten uit zijn rijke carrière. Op goede dagen doet hij nog altijd mee om de knikkers. In 2022 won hij de 17e etappe in de Vuelta, waarmee hij zijn hattrick van ritzeges in alle Grote Rondes voltooide, en reed hij sterk in de najaarsklassiekers.

Rigo blijft zijn teamgenoten en een hele generatie wielrenners inspireren met zijn relaxte, vrolijke benadering van de sport.

Geboortedatum: 26/01/1987
Geboorteplaats, Land: Urrao, Colombia
Talen: Spaans, Engels, Italiaans
Bijnamen: Rigo, De Stier van Urrao, Mick Jagger